04.12.2021 – SOBOTNI MRK, revizija preteklih let

SONČEV MRK

 

Sobotni mrk, bo zadnji letošnji mrk in bo popolni sončev mrk. Močne energije mlade lune, ki nas silijo v nove začetke, a hkrati imamo še veliko starega za predelati. In tokratni mrk je malce poseben, saj se z njim zaključuje obdobje mrkov, ki so se vršili na osi dvojčka in strelca, vse od maja 2020.

Popolni sončni mrk bomo imeli 4.12. 2021 na 12. stopinji strelca – zadnja priložnost, zadnji poziv ali opomin, da nekaj naredimo, predno se bo začel odvijati nov cikel mrkov na osi bik in škorpijon.

Tokratni mrk se povezuje z južno lunarno zanko – še vedno nas bo vleklo v staro, preživeto, kjer ni napredka in osebne rasti, preko opozicije se bomo soočali z vsem novim, neznanim in nepoznanim. Bomo tokrat zmogli v zadnjih trenutkih izstopiti iz cone udobja in se podati na pot sprememb, razvoja in osebne rasti. Mrk je harmonično povezan z Merkurjem v istem znamenju in z Neptunom v ribah – bomo končno dobili ali prepoznali prave informacije ali bomo odkrivali samosvojo resnico. A še vedno bo prisotna neka bolečina, razočaranje in občutek nemoči, saj se v mrk vključi tudi Kiron, naša izvorna bolečina, ki ji nismo kos.

Tako bo tokratni sončev mrk zaključeval in hkrati aktiviral vse, kar se nam je dogajalo od pomladi 2020.

Na kolektivni ravni smo se soočali corono, to je bil in še je  čas, ki nam je prinašal povsem nove izkušnje in zahteve, za katere bi še pred leti menili, da so zgolj  znanstvena fantastika. Svet se je popolnoma predrugačil, na slabše. In iluzorno je pričakovati, da se bomo po coroni vrnili v stare čase. Nikoli se stari časi ne povrnejo, lahko se samo približamo vsebinam preteklosti, k nadgradnji starega, z novim, kar pa ni vedno nujno najboljše.

In kako smo osebno zaznali cikel preteklih mrkov?

TE ZANIMA, KAJ TI AKTIVIRA TOKRATNI MRK IN VSI 4 MRKI V LETU 2022 – VSE IZVEŠ NA POSVETU – https://center-m.si/izdelek/nakup-osebnega-astroloskega-posveta/

Vsak med nami je drugače zaznaval in živel to obdobje, odvisno od tega, kateremu življenjskemu področju v rojstni karti vladata znamenji dvojčka in strelca.  Na teh področjih smo občutili spremembe ali pa zgolj dobili priložnosti zanje. Zagotovo je bilo intenzivnejše takrat, ko so se z mrki  povezovali tudi naši osebni planeti.

Malce v razmislek – kaj vas je okupiralo v tem časovnem obdobju, kje ste si najbolj prizadevali, kam vas je vlekla nevidna sila, pa čeprav ste se morda zavestno upirali. Kaj ste dosegli in kaj vam še vedno ostaja odprto. Vsak za sebe, glede na osebni genetski zapis, skozi astrološko karto.

S tokratnim mrkom se približujemo cilju, pa čeprav lahko ostajajo točke mrkov aktivne še nekaj naslednjih let.

Naslednji cikel mrkov se bo vršil na osi bik in škorpijon, kar nam je že napovedoval predzadnji lunin mrk, 19. novembra na 27. stopinji bika.

 

SPLOŠNO O MRKIH 

Lunacija je nebesni pojav, ki se pojavlja vsak mesec, ko tranzitna Luna napravi konjukcijo s tranzitnim Soncem, to imenujemo mladi mesec, čez dva tedna, ko  je tranzitna Luna v opoziciji s tranzitnim Soncem, pa imamo polno Luno.

Posebne oblike lunacij so Sončevi in Lunini mrki. O Sončevih mrkih govorimo takrat, ko imamo poleg konjunkcije Sonca in Lune, še konjunkcijo s severnim ali južnim luninim sečiščem v obrisu 18 stopinj 31 minut. Severno in južno lunino sečišče sta nebesni točki, kjer Lunina orbita seka ekliptiko.

Prvi zapis o Sončevem mrku sega v leto 2137 pr. n. št., a na žalost so mrkom pripisovali negativno delovanje, kar pa ni vedno res.

V času starih južnoameriških kultur je bil Sončev mrk posebno pomemben, z mističnim prizvokom. Mrki ne prinašajo vedno samo slabih stvari, pomembno je upoštevati celotno delovanje v kombinaciji s tranziti in progresijami. Mrki so v bistvu katalizator, pospeševalec ali sprožilec tistega, kar nam obljublja in napoveduje rojstna karta, tranziti in progresije.

Mrk je veliko intenzivnejši kot lunacija, astrološka hiša prebujena z mrkom je življenjsko področje, kjer se prebudi intenziteta delovanja in traja do naslednjega mrka. Mrki delujejo v parih in se dopolnjujejo in spodbujajo osi dogajanj, glede na astrološke hiše, ki jih aktivirajo.

Sončev mrk prinaša nove začetke, sproži nekaj novega in nas aktivira, da začnemo uvajati spremembe na področju astroloških hiš, oziroma na naših življenjskih področjih. Ko pa nastopi Lunin mrk, pa že lahko vidimo kako se bodo novi začetki ali spremembe, spodbujeni s sončevim izrazili. Lunin mrk privede zadeve do vrelišča, se lahko dovršijo.

OSI DOGAJANJ mrka ali aktivacija življenjskih področij

Vrh hiše je zelo občutljiva točka, je meja, ki ločuje različna področja človekovega življenja.

 • Os odnosov, prva in sedma hiša, ascendent in descendent, vlada vsem odnosom, tako privatnim in poslovnim, partnerstvom, zaveznikom in sovražnikom.
 • Os hotenja, vrhova druge in osme hiše, vlada fizičnim  in materialnim hrepenenjem in se nanašata na finančni položaj osebe, lastno vrednost, dediščine, zavarovalnine, naložbe, seksualnost in smrt.
 • Mentalna os, vrhova tretje in devete hiše predstavljata intelektualno in filozofsko os, ki opisuje našo izobrazbo, mentalni potencial, vero, bližnje okolje in vse naše sorodnike.
 • Os doma in kariere, vrhova četrte in desete hiše predstavljata starševsko os, os avtoritete, doma in kariere, službe, položaj in prepoznavnost v skupnosti.
 • Družabna in kreativna os, vrhova pete in enajste hiše se dotikata vseh oblik naše kreativnosti, ljubezni, otrok, povezav z organizacijami.
 • Os služenja in žrtvovanja, vrhova šeste in dvanajste hiše sta povezana z vitalnostjo, delovnim okoljem, zdravjem, ter služenjem, žrtvovanjem in karmo.

Pomembno je, da lunacije in mrke uporabljamo pozitivno, da ne iščemo negativnosti, da jih razumemo kot nove priložnosti, oziroma dokončno materializacijo rojstne karte v kombinaciji s tranziti in progresijami, a smo hkrati pozorni in ozaveščeni o morebitnih težavah, izgubah, ki jih lunacije in mrki prinašajo oziroma spodbudijo, da se dokončno odvijejo. Niso pomembne samo ugotovitve kdaj se neka lunacija dovrši in kaj nam prinese, pomembno je zavedanje na kakšni energijski ravni smo, v kakšnem okolju prebivamo in posledično na osnovi sinteze predvidevamo.

Vse to in še več , se naučiš v šoli astrologije. SI ŽELIŠ VEČ ASTROLOŠKEGA ZNANJA – V FEBRUARJU ZAČENJAMO Z OSNOVAMI ASTROLOGIJE, natančneje, v sredo 26.01.2022. Deset srečanj, dvajset modulov vsebin, Več izveš  tukaj  https://center-m.si/izobrazevanja/osnove-astroloskega-jezika/

MRKI V LETU 2022

V letu 2022 bomo imeli dve sezoni mrkov in sicer pomladansko in jesensko.

 • 04.2022, Sončev delni mrk, na 10. stopinji bika
 • 05.2022, Lunin popolni mrk, na 25. stopinji škorpijona
 • 10.2022, Sončev delni mrk, na 2. stopinji škorpijona
 • 11.2022, Lunin popolni mrk, na 16. stopinji bika.

Čeprav smo v poletju 2020 pričakovali lahkotnejše obdobje mrkov na osi strelec in dvojček – ognjeno zračna in spremenljiva os, smo doživljali enega bolj težkih obdobij človeštva v zadnjih 50,. letih. Prihajajoča os bik in škorpijon, je zemeljsko vodna in v stabilnem modusu, a zagotovo prinaša povsem druge zahteve. Škorpijon je znamenje sprememb, temeljitih transformacij, pa tudi preporoda, a v ekstremnih situacijah, v katerih dvomimo, da jim bomo kos. Na drugi strani je znamenje bika realno, materialno znamenje, ki zahteva konkretne rezultate, ima  stik z realnostjo in tudi vpogled v prihodnost, le dovolj časa potrebuje.

SLOVENIJA IN MRKI V LETU 2022

Leto 2022 je volilno leto, saj bomo imeli spomladi volitve v državni zbor, jeseni pa še predsedniške in lokalne volitve. Težko napovedujemo izide volitev, lahko pa opišemo delovanje mrkov na dogajanje v Sloveniji:

 • 04.2022, delni sončev mrk na 10 bika, aktivira 4. hišo v astrološki karti Slovenije in se preko trigona poveže z Uranom in Merkurjem, a preko napornega kvadrata z Jupitrom in Saturnom. Četrta hiša poleg doma, domovine predstavlja tudi hišo zaključevanj, ob podpori Urana, ki prinaša nenadejane spremembe in upor, ter Merkurja, ki je naše razmišljanje. A le ne bo vse tako enostavno, nič ne bo šlo zlahka – preko Saturna se zoperstavijo stare, konzervativne strukture, vse skupaj podžiga Jupiter.
 • 05.2022, sledi popolni lunin mrk na 25 škorpijona in aktivira 11. področje – področje politike, sprememb in napredka. Tokratni mrk ima harmonične, lahkotne povezave, a s Kironom – izvorno bolečino, z južno lunarno zanko – ne bo prav veliko dobrega in novega, konjunkcija s Plutonom pa ima malefični predznak – veliko zavajanja, laži in podtikanja, še najboljše bi bile generalne spremembe, pa jih ne bo.
 • 10.2021, delni sončev mrk, na 2 škorpijona, aktivira 10 področje v karti Slovenije, kjer je opisan naš status, naša prepoznavnost in uspeh. Harmonično se poveže z ascendentom in Soncem, kar bi lahko končno omogočilo nekaj novega, morda prepoznavnega in drugačnega, a na žalost se spet zoperstavlja Saturn, ki je vladar ascendenta – nekaj starega, preživetega, a hkrati smo to mi sami – kot pregovor, sami sebi smo največji birič. Za piko na i se pridruži še Kiron iz 7, iz hiše povezovanj, sodelovanja in odnosov, ki budi izvorno bolečino. Kaj bo prevladalo – Sonce ali Saturn, svetloba ali tema, oba sta arhetipsko avtoritativna, moška planeta.
 • 11.2022, še zadnji med mrki v letu 2022, na 16 bika, ki se ponovno postavi v 4. polje, ponovna priložnost za zaključevanje, opuščanje preživetega, a bolj slaba podpora ostalih planetov – zgolj zavajanje, manipulacije, nasprotovanja, …

ODLIČNA PRIPRAVA NA NOVO LETO je delavnica SVETI DNEVI DECEMBRA, kjer opuščaš staro in manifestiraš novo – več o delavnici tukaj – https://center-m.si/sveti-dnevi-decembra-astroloski-vecer-in-meditacijo/