Lunacije in mrki

ASTRONOMSKI VIDIK 

Ko so Sonce, Luna in Zemlja navidezno poravnani na premici, nastane SONČEV MRK. Gledano z našega planeta je Luna pred Soncem in zastira pogled nanj in njegovo svetlobo.

V veliki večini lahko v enem letu opazujemo dva sončeva mrka, redko pa jih je več ali manj, popolni mrki pa se pojavijo povprečno na vsakih 18 mesecev.

Prvi zapis o Sončevem mrku sega v leto 2137 pr. n. št., v čas stare kitajske kulture. Kmalu so tamkajšnji astronomi že pravilno napovedovali Sončeve mrke. V času starih južnoameriških kultur je bil Sončev mrk posebno pomemben, saj si starodavna ljudstva pojava niso znala razlagati pojava. Predstavljal je smrt boga Sonca.

KAJ SO LUNACIJE IN MRKI Z VIDIKA ASTROLOGIJE ?

Lunacija je nebesni pojav, ki se pojavlja vsak mesec, ko tranzitna Luna in tranzitno Soncem sestavljata medsebojne aspekte ali odnose.

Mlaj ali mlada Luna je začetek lunarnega meseca in se začne, ko sta Sonce in Luna v istem znamenju in na isti stopinji in minuti, na nebu ne vidimo ničesar, saj je Luna povsem zatemnjena in se nahaja med Zemljo in Soncem, nato pa Luna raste vse do polne Lune, ko sta Sonce in Luna v opoziciji in to imenujemo polna Luna ali ščip. Na nebu vidimo osvetljeno, sijočo kroglo, ki jo imenujemo polna Luna.

Posebne oblike lunacij so Sončevi in Lunini mrki. O mrkih govorimo takrat, ko imamo poleg konjunkcije Sonca in Lune, še konjunkcijo v določenem orbisu s severnim ali južnim luninim presečiščem. Severno in južno lunino sečišče sta nebesni točki, kjer Lunina orbita seka ekliptiko. Sonce, Luna in sečišča so zelo redko v egsaktni konjunkciji (orbis do 1 stopinja), pogosto pa so blizu skupaj in prav orbis določa vrsto mrka.

Sončev mrk (mlaj ali prazna Luna) nastopi takrat, kadar je konjunkcija Sonca in Lune v orbisu 18 stopinj 31 minut od luninih sečišč. Sončev mrk nastopi v povprečju dva do trikrat na leto, najmanj enkrat v obdobju šestih Luninih mesecev, izjemoma pa imamo lahko tudi do štiri Sončeve mrke v letu.

Lunin mrk nastopi (ščip, polna Luna), ko sta Sonce in Luna v egsaktni opoziciji in hkrati oddaljena od Luninih sečišč 12 stopinj 15 minut. Lunini mrki povprečno nastopijo trikrat letno.

Lunacije uporabljamo v prognostiki, kjer nam dajejo odlične rezultate, dobimo informacije o prednostnih nalogah, so namigi na katera življenjska področja naj usmerimo energijo. Dajo nam sposobnost, da vidimo in ocenimo kaj je pomembno v našem življenju, kaj je potrebno spremeniti v danem trenutku.

Že od nekdaj mrki med ljudmi povzročajo veliko vznemirjenost. Mrki ne prinašajo vedno samo slabih stvari, pomembno je upoštevati celotno delovanje v kombinaciji s tranziti in progresijami. Mrki so v bistvu katalizator, pospeševalec ali sprožilec tistega, kar nam obljublja in napoveduje rojstna karta, tranziti in progresije.

Mrk je veliko intenzivnejši kot lunacija, astrološka hiša prebujena z mrkom je življenjsko področje kjer se prebudi intenziteta delovanja in traja do naslednjega mrka.

Mlaj, polna Luna in mrki delujejo v parih in se dopolnjujejo. Lunacije in mrki spodbujajo osi dogajanj – glede na astrološke hiše, ki jih aktivirajo.

Mlaj, mladi Mesec ali Sončev mrk opisujemo kot čas začetkov, obnovljene energije, vitalnosti, spodbude. Polna luna, ščip ali Lunin mrk na drugi strani pa so čas rezultatov, ko so stvari razrešene in projekti zaključeni in največkrat Lunin mrk prinese tisto, kar je obljubil Sončev mrk.

Sončev mrk prinaša nove začetke, sproži nekaj novega in začnemo uvajati nove spremembe na področju astroloških hiš oziroma na naših življenjskih področjih. Mrk je priložnost za nov začetek, za osebne in fizične spremembe. Ko pa čez dva tedna nastopi polna Luna ali Lunin mrk (iz konjunkcije s Soncem se premakne v opozicijo z njim), pa vidimo kako se bodo ti novi začetki ali spremembe izrazili. Polna luna privede zadeve do vrelišča, zadeve se lahko dovršijo. Stvari zaključene z luninim mrkom trajno vrednost.

OSI DOGAJANJ

Vrh astrološke hiše je zelo osebna in občutljiva točka, meja ki ločuje različna področja človekovega življenja.

Os odnosov, prva in sedma hiša, Ascendent in Descendent; vlada vsem odnosom – privatnim in poslovnim, partnerstvom, zaveznikom in sovražnikom. Po sistemu izpeljanih hiš se ta os dotika tudi drugega otroka ( druga hiša od pete).

Os vrednotenja in lastninjenja, vrhova druge in osme hiše. Vladata tako fizičnim kot materialnim težnjam in se nanašata na finančni položaj osebe, lastno vrednost, dediščine, zavarovalnine, naložbe, seksualnost in smrt.

Mentalna ali razumsksa os, vrhova tretje in devete hiše predstavljata intelektualno in filozofsko os, ki opisuje našo izobrazbo, mentalni potencial, vero, bližnje okolje in vse naše sorodnike, krvne in ostale sorodnike.

Os doma in kariere, vrhova četrte in desete hiše predstavljata os izvornega doma,os staršev os avtoritete, doma in kariere, službe, položaj in prepoznavnost v skupnosti.Četrta hiša je povezana z izkušnjami v preteklih življenjih, deseta hiša pa je človekova usoda, poslanstvo ali pot skozi življenje. Je tudi hiša konca in vseh zaključkov.

Ustvarjalno kreativna os in os naše socializacije; vrhova pete in enajste hiše se dotikata vseh oblik naše kreativnosti, ljubezni, otrok, povezav z organizacijami, gre za os ustvarjanja, družabnih srečanj in špekulacij.

Os deala, vsakdana, pa tudi služenja in žrtvovanja, dela za druge, vrhova šeste in dvanajste hiše sta povezana s produktivnostjo, vitalnostjo, delovnimi pogoji in delovnim okoljem, zdravjem, služenjem, žrtvovanjem in karmo.

Pomembno je da lunacije in mrke uporabljamo pozitivno, da ne iščemo negativnosti,da jih razumemo kot nove priložnosti, oziroma dokončno materializacijo rojstne karte v kombinaciji s tranziti in progresijami, a smo hkrati pozorni in ozaveščeni o morebitnih težavah, izgubah, ki jih lunacije in mrki prinašajo oziroma spodbudijo, da se dokončno odvijejo. Niso pomembne samo ugotovitve kdaj se neka lunacija dovrši in kaj nam prinese, pomembno je zavedanje na kakšni energijski ravni smo, v kakšnem okolju prebivamo in posledično na osnovi sinteze predvidevamo.

Velikost astrološke hiše vpliva na to dolžino trajanja in vplivanja lunacije ali mrka in intenzivnost. Bistveno drugače je če imamo majhno hišo, zgolj nekaj stopinj veliko ali se soočamo z vrinjeno hišo kamor nam lahko padeta dve zaporedni lunaciji, v kolikor pa gre za mrke, pa je poudarek na teh hišah tudi nekaj let.

LUNACIJE ALI MRKI V ASTROLOŠKIH ZNAMENJIH

Par lunacij ali mrkov v znamenju Ovna in Tehtnice govori o tem, da gre za nas in druge ljudi, par v Biku in Škorpijonu govori o tem kaj pripada nam in drugim, za vrednote in finance. Par v Dvojčkih in Strelcu, tu se lunacija ali mrk osredotoči na način našega razmišljanja, komunikacije, naš občutek kam sodimo v tem svetu, religija. Ko imamo par v Raku in Kozorogu, so teme lunacij in mrkov dom, družina, starši, kariera in naš prostor, pozicija in priznanje v družbi. V Levu in Vodnarju poudarek na egu, samo izražanju, samozavesti, kreativnosti, otrocih, ljubezni, vklapljanju v skupine, na naših ciljih in prizadevanjih. V Devici in Ribah pa bodo v ospredju način dela, produktivnost, zdravje, vitalnost in predvsem sposobnost umika v samoto in biti sam s seboj.

ŠE NEKAJ O VPLIVU IN DELOVANJU LUNACIJ IN MRKOV NA NAŠA ŽIVLJENJA : 

Osnova vsakega astrološkega preučevanja je natalna karta. Tistega, kar ni zapisano v rojstni karti, ne more aktiviratiše tako močan mrk ali lunacija.

Progresije, ki so aktivne v istem času kot mrk in lunacija so zelo pomembne. Predvsem progresirano Luno. Mrki zgolj potrdijo ali pospešijo dogajanja, so kot katalizatorji, pospeševalci.

Aspekti tranzitov počasnih planetov, ki delujejo v istem času. Tranziti počasnih planetov so dolgotrajni in lahko trajajo nekaj mesecev, tranzitni planet se lahko pomikajo naprej in nazaj po natalnem planetu, glede na vrsto gibanja, a dogajanje sproži lunacija.

Aktivira se natalna hiša, v katero pade mrk ali lunacija. Hiša je aktivirana, čeprav v njej nimamo planetov. Energija lunacije ali mrka bo izražena skozi znamenje in hišo, v katero pade. Mrki lahko delujejo do tri leta. Aktivirajo se lahko pred ali po točnem dnevu mrko in ostanejo še leta občutljive točke.

Aktiviran se vsak planet v rojstni karti, ki se ga dotakne lunacija ali mrk in posledično tudi vsi njegovi aspekti v rojstni karti.

Trajanje učinka mrka. Obstaja več teorij, a ena od njih pravi, da učinek mrka izginja vse do naslednjega mrka. Druga teorija trdi, da trajanje in moč mrka odvisnai od trajanja mrka na nebu. Tretja teorija pa trdi, da mrki najbolj vplivajo na ljudi s poudarjeno Luno in Soncem v natalni karti.

Pomembni vplivi se čutijo, če sta lunacija ali mrk egzaktno na planetu ali vrhu hiše. Dogodki se praviloma ne zgodijo na dan lunacije ali mrka, saj lahko lunacije delujejo pozno ali zgodaj ali natanko na dan lunacije. Lahko se začuti dinamiko dogajanja že nekaj tednov ali dni prej ali kasneje, po mrku ali lunaciji.

IMATE MORDA VPRAŠANJE ?