MERKUR GRE SPET RETROGRADNO

V torek, 10.05.2022 se Merkur že drugič v tem letu poda na retrogradno pot.

Merkur, planet komunikacije, povezovanja, prenosa informacij, prometa, trgovine, tehnologije, osnovnega izobraževanja, naše bližnje okolice, …

Poleg direktnega gibanja imajo planeti  tudi obratno, vzratno ali  retrogradno gibanje.

Sonce in Luna, naši svetila sta vedno samo v direktnem gibanju.

S psihološkega vidika opisujemo retrogradnost Merkurja kot obračanje v preteklost oziroma v našo notranjost, vse se upočasni, velikokrat se ne premakne z mrtve točke.

Merkur je na svoji retrogradni poti vsako leto trikrat in v povprečju tri tedne, letos bo izjemoma kar štirikrat.

Ta čas je poln presenečenj in preobratov, preprosto nič ne drži, kar se domenimo. Zataji nam tehnika, obstaja večja je verjetnost nesreč v prometu, težko se povezujemo z drugimi, saj mi ne razumemo drugih in drugi ne razumejo nas …

IN KDO JE MERKUR?

Merkur vlada znamenju dvojčkov in device ter tretji in šesti hiši naravnega horoskopa, je brezspolen, nevtralen planet, obvladuje življenjsko obdobje od 4. do 14. leta.

Psihološki vidik Merkurja ponazarja sposobnost komuniciranja in izražanja naših najglobljih potreb, povezovanje zavednega in nezavednega v nas, prenos informacij, naš praktičen um in socializacijo.

V mitologiji je planet Merkur povezan z grškim bogom Hermesom, ki je najbolj spreten med grškimi bogovi. Je odposlanec bogov in  posrednik med bogovi in navadnimi smrtniki. Rimljani so ga poimenovali Merkur, bil je zaščitnik trgovcev in govornikov, izredno bister in hiter, vedno med dvema svetovoma, velikokrat zvit in prevarantski.

Sinonimi za Merkurja so govor, komunikacija vseh oblik, otrok, mladost in igrivost, retorika, logika, premetenost, sposobnosti trgovanja, tehnika, avto, knjiga, igračka, prevarant, dvojnik, promet, kratka potovanja, številka, sestra, brat, bližnja okolica in sorodstvo.

Telesno se Merkur povezuje z rokami, dihali, možgani in živčnim sistemom.

ŽELITE IZVEDETI VEČ O SVOJEM ROJSTNEM IN PROGRESIRANEM MERKURJU?

V KATEREM ZNAMENJU se nahaja vaš rojstni MERKUR?

ZNAMENJE MERKURJA nam opiše način našega razmišljanja.

 • Oven – Hitro in neposredno izražajo mnenja, so polni novih idej in zamisli, navdušeni so nad vsem novim, včasih površno in prehitro razmišljajo.
 • Bik – Imajo počasen um, ne marajo rokov in pritiskov, počasi, a temeljito razmislijo in študirajo, imajo odlično koncentracijo.
 • Dvojček – Dom Merkurja, odličen, radoveden um, ki pa se hitro dolgočasi in vedno hlepi po novem. Vedno razmišljajo vsaj o dveh stvareh hkrati.
 • Rak – Globoka, navznoter obrnjena razmišljanja, čustveno obarvane misli, veliko se ukvarjajo z družino in predniki, imajo izreden občutek za soljudi, sposobnost razumevanja in empatije.
 • Lev – So nastopači, igralci, željni pozornosti drugih, prepričljivi z besedami, glasni, ranljivi, imajo težave s kritiko ter nesprejemanjem njihovega mnenja in razmišljanja.
 • Devica – So inteligentni, imajo uporabne ideje, jasno in uporabno razmišljajo, postavljajo nove sisteme, med znamenji so najbolj inteligentni, a se izgubljajo v nenehnem analiziranju.
 • Tehtnica – So izredni mediatorji, vedno razumejo obe strani, so spravljivi, nenehno razmišljajo o odnosih in partnerstvu, so prijetni, šarmantni, umirjeni v razmišljanju in razreševanju težav.
 • Škorpijon – Nenehno premlevajo, razmišljajo, nič ne pozabijo, a ne delijo svojih zamisli z drugimi, vse morajo preizkusiti na lastni koži, instinktivno dobijo rešitve, mnenja drugih jih ne zanimajo.
 • Strelec – So večni optimisti, imajo izreden um, polno novih, velikih idej za prihodnost, so filozofi, misleci, imajo težave pri končevanju in uresničevanju ideje, so premalo praktični, zanima jih celota, ne podrobnosti.
 • Kozorog – Imajo osredotočen, natančno usmerjen um, vse dobro premislijo ter uporabijo razpoložljiva dejstva in podatke, šele nato izrazijo svoje mnenje. Imajo velike načrte in ambicije, malokdaj odstopijo od nameravanega.
 • Vodnar – So znanilci novega, vedno pred časom in trendom, imajo nenadne in nepričakovane ideje in zamisli ter izredno intuicijo. Hlepijo po novem, drugačnem, nepoznanem, so borci za skupno dobro.
 • Ribi – So umetniki, boemi, imajo izredno intuicijo, so občutljivi, težko razumejo druge ljudi in so težko razumljeni, sanjači, z besedami jim ne gre najbolje, lažje se izrazijo skozi vse oblike umetnosti ali z zapisano besedo.
si želite poglobiti svoje astrološko znanje, za samo 19 evrov vas čaka priročnik uporabne astrologije

Merkur v retrogradnem gibanju prinaša težave pri sporazumevanju, zaprtost, skrivnostnosti, velikokrat si premislimo, dogajajo se zastoji in nesreče v prometu, zavržejo se obljube sklenjene v tem času, razdrejo pogodbe ali nas presenetijo skrite ali neprepoznane sestavine dogovorov,…

A druga stran retrogradne zgodbe prinaša tudi kaj dobrega in koristnega – to je odličen čas za zaključevanje obstoječega, starega in že začetega, za vnovično oživljanje že poznanega, za vračanje v stare kraje, za obujanje preteklosti. 

ASTROLOŠKA HIŠA v rojstnem  horoskopu v kateri se nahaja Merkur, nam opiše življenjsko področje,  kjer smo najboljši v komunikaciji, sporočanju in povezovanju.

 1. Bistri, pametni ljudje, ki so mladostnega videza in igrivi tudi v poznih letih življenja. Veliko in glasno govorijo, zabavajo druge, jih zlahka prepričajo, da jim sledijo in sprejmejo njihovo mnenje. So pametni, prijetni, komunikativni, a včasih pretkani.
 2. Veliko razmišljajo o denarju, financah in materialnosti. Dobro ocenijo vrednost stvari, izberejo prave trenutke in znajo z denarjem.
 3. Zanje je značilna dobra komunikacija, izredna želja po učenju in spoznavanju novega, dobro se počutijo v svojem okolju. Težko se odločijo le za eno stvar, ker jih zanima vse ali vsaj dve stvari hkrati. Morda so preveč površni, neresni in nedosledni.
 4. Veliko razmišljajo o prednikih, domu in preteklosti. Imajo izredno intuicijo, ki ji zlahka sledijo. Odkrito govorijo o svojih čustvih, o svojem domu in bližnjih.
 5. To so zvezde zabav, saj so družabni, komunikativni, igrivi, ker znajo pritegniti druge s svojo neposrednostjo. Zelo dobri so pri delu z otroki, so odlični vzgojitelji, učitelji, profesorji ter izredni govorniki in pisatelji, le preveč priznanja drugih si želijo in pričakujejo.
 6. So izjemne osebe, zelo so praktični, dobro obvladajo delo z rokami. Nič jim ni pretežko in dolgočasno, a preveč kritizirajo ter vedno iščejo nove rešitve in izboljšave.
 7. Komunikacija, sporazumevanje in neskončne razprave so jim v največje veselje. Ljubijo govorjenje, pogovore in govoričenja, idealno je, če jim to omogoči partner. So zelo družabni, ne marajo samote, najpomembnejša pa jim je izmenjava mnenj.
 8. Velike skrivnosti so zanje največji izziv, saj so rojeni detektivi, ki nenehno raziskujejo. Privlači jih nadvladovanje drugih ljudi, pogosto razmišljajo o svoji moči in premoči. Pozorni morajo biti glede osebnih razmišljanj, saj jih zlahka realizirajo.
 9. Imajo izjemen, optimističen in prodoren um, so poligloti in veliki popotniki, a ne kot turisti, temveč kot iskalci novih znanj. Zlahka delijo svoje zamisli in ideje.
 10. Osebe preveva neprestano razmišljanje, načrtovanje in govorjenje o lastnem uspehu, lahko gradijo kariero na več področjih hkrati ali pa večkrat zamenjajo svojo poklicno usmeritev. So dobri učitelji, pisatelji, novinarji …
 11. So zelo bistri in izvirni, so vizionarji in nosilci novih trendov. Njihov prodoren in vizionarski um jim omogoča, da so veliko pred časom, da lahko razmišljajo in načrtujejo o novem, neznanem, nenavadnem. Imajo sposobnost povezovanja isto mislečih za skupen cilj.
 12. Osebe so obrnjene vase, so redkobesedne, lažje kaj zapišejo kot povedo. Včasih so skrivnostne, nerazumljene, čudne ter živijo v sanjskem ali domišljijskem svetu, lahko so izjemni umetniki. Zanje je značilna izredna globina čustev. Velikokrat so osamljeni in nerazumljeni.

RETROGRADNOSTI MERKURJA V LETU 2022

Letos bo Merkur izjemoma kar 4 krat na retrogradni poti.

 • 15.01. do 04.02.2022, v znamenju vodnar in kozorog.
 • 10.05. do 03.06.2022, v znamenju dvojček in bik.
 • 10.09. do 02.10.2022,  v znamenju tehtnica in devica.
 • 29.12.2022. do 18.01.2023, znamenju kozorog.

MAJSKA RETROGRADNA POT MERKURJA

Tokratno vzratno pot, že drugo v tem letu Merkur začenja v znamenju dvojčkov, na 4. stopinji, v znamenju, kjer se odlično počuti, kjer je po astrološkem terminu v znamenju svojega doma.

Svojo obrnjeno pot pa zaključi 03.06.2022, a v znamenju bika, na neugodni 26. stopinji, na Algolu. Neugodna, destruktivna energija, ogrožujoča za žensko populacijo, ko znajde v disharmoničnih povezavah osebnih planetov.

V znamenje bika Merkur prestopi 23. maja, na 29. stopinjo, poimenovano tudi Pleade – mnoštvo vsega, dobrega in slabega.

Ostali pomembni aspekti ali povezovanja z drugimi planeti na retrogradni poti so večinoma harmonični:

 • 20.05. 2022, sekstil z Jupitrom – priložnosti, da zaključimo staro
 • 24.05. 2022, sekstil z Marsom – dodatna energija, ki pospeši upočasnjenega Merkurja, mu doda kanček intuicije.
 • 25.05.2022, trigon s Plutonom – odločna, neomajna, na trenutke zavajajoča komunikacija.
 • 26.05.2022, polsekstil z Venero – priložnost za obujanje ali vsaj srečevanje s starimi ljubeznimi.
želite aktualna tedenska obvestila o astrološkem dogajanju? tukaj se prijavite nanje.