Mrki

Mrki, posebne oblike lunacij

Lunacija je nebesni pojav, ki se izmenjuje skozi mesec. Mlaj je začetek lunarnega meseca in nastopi, ko sta tranzitna Sonce in Luna v istem znamenju in na isti stopinji, na nebu ne vidimo ničesar, saj je Luna povsem zatemnjena in se nahaja med Zemljo in Soncem, nato pa Luna raste vse do polne Lune, ko sta Sonce in Luna v natančni opoziciji in to imenujemo polna Luna ali ščip. Na nebu vidimo popolnoma osvetljeno, sijočo kroglo, ki jo imenujemo polna Luna.

Posebne oblike lunacij so Sončevi in Lunini mrki. O mrkih govorimo takrat, ko imamo poleg konjunkcije ali opozicije Sonca in Lune, še konjunkcijo v določenem odmiku s severnim ali južnim luninim sečiščem. Severno in južno lunino sečišče sta nebesni točki, kjer Lunina orbita seka ekliptiko.

Sončevi in Lunini mrki nastopajo v ciklusih, ki jih je moč natančno predvideti, ki so jih uporabljali že stari astrologi.

Sončev mrk prinaša nove začetke, sproži nekaj novega, da lahko začnemo uvajati  spremembe na področju astroloških hiš oziroma na naših življenjskih področjih, ki jih aktivira. Ko pa čez dva tedna nastopi polna Luna ali Lunin mrk (iz konjunkcije s Soncem se Luna premakne v opozicijo z njim), pa že lahko vidimo kako so se ali se bodo ti novi začetki ali spremembe izrazili. Polna luna privede zadeve do vrelišča, zadeve se lahko dovršijo, imamo že prve rezultate..

Mrke uporabljamo v prognostiki, kjer nam dajejo odlične uvide, dobimo informacije o prednostnih nalogah, so namigi na katera življenjska področja naj usmerimo energijo. Dajo nam sposobnost oziroma nas nezavedno povlečejo v situacije, da vidimo in ocenimo, kaj je pomembno v našem življenju, kaj je potrebno spremeniti v danem trenutku.

Že od nekdaj mrki med ljudmi povzročajo veliko vznemirjenost, zaradi napačnega razlage njihovega delovanje. Mrki ne prinašajo vedno samo slabih stvari, prinašajo tudi dobre in pomembno je upoštevati njihovo celotno delovanje v kombinaciji s tranziti in progresijami.

Mrki delujejo kot katalizator, pospeševalec ali sprožilec vsega tistega, kar nam obljubljajo in napovedujejo rojstna karta, tranziti in progresije in kar je najpomembneje,ne prinašajo ničesar, kar ni zapisano v naši rojstni astrološki karti.

Mrk vedno aktivira celotno os dogajanja, pa naj bo Sončev ali Lunin. Če mrk prebudi našo prvo astrološko polje, govorimo o osi odnosov, 1. in 7. hiša. Tak mrk aktivira  oziroma zavlada vsem odnosom – privatnim in poslovnim, partnerstvom, zaveznikom in sovražnikom.

Os hotenja, 2. in 8. hiša,  vladata tako fizičnim kot materialnim hrepenenjem in se nanašata na finančni položaj osebe, lastno vrednost, dediščine, zavarovalnine, naložbe, seksualnost in smrt. Mentalna os, 3. in 9. hiša, predstavljata intelektualno in filozofsko os, ki opisuje našo izobrazbo, mentalni potencial, vero, bližnje okolje in vse naše sorodnike, krvne in nekrvne. Os doma in kariere, 4. in 10. hiša, predstavljata starševsko os, os avtoritete, doma in kariere, službe, položaj in prepoznavnost v skupnosti.  Družabna in kreativna os, 5. in 11. hiša, se dotikata vseh oblik naše kreativnosti, ljubezni, otrok, povezav z organizacijami, gre za os ustvarjanja, druženja in delovanja z namenom skupnega dobrega. Os služenja in žrtvovanja, 6. in 12. hiša, je povezana  s produktivnostjo, vitalnostjo, delovnimi pogoji in delovnim okoljem, zdravjem, služenjem, žrtvovanjem in karmo.

Pomembno je da lunacije in mrke dojemamo in uporabljamo pozitivno, da ne iščemo negativnosti, razumemo jih kot nove priložnosti oziroma dokončno materializacijo vsega tistega, kar je napovedovala že rojstna karta v kombinaciji s tranziti in progresijami, a smo hkrati pozorni in ozaveščeni o morebitnih težavah, izgubah, ki jih lunacije in mrki prinašajo oziroma spodbudijo, da se dokončno odvijejo. Niso pomembne samo ugotovitve kdaj se neka lunacija dovrši in kaj nam prinese, pomembno je zavedanje na kakšni energijski ravni smo in v kakšnem okolju prebivamo.

Poleg osi delovanja posameznega mrka, je pomembno tudi v katerem znamenju se mrk dovrši, saj nam to opiše njegov način delovanja.

Par lunacij ali mrkov v znamenju ovna in tehtnice govori o tem, da gre za nas in druge ljudi, par v biku in škorpijonu govori o tem kaj pripada nam in drugim, za vrednote in finance. Par v dvojčkih in strelcu, tu se lunacija ali mrk osredotoči na način našega razmišljanja, komunikacije, naš občutek kam sodimo v tem svetu, religija. Ko imamo par v raku in kozorogu, so teme lunacij in mrkov dom, družina, starši, kariera in naš prostor, pozicija in priznanje v družbi. V levu in vodnarju poudarek na egu, samozavesti, kreativnosti, otrocih, ljubezni, vklapljanju v skupine, na naših ciljih in prizadevanjih. V devici in ribah pa bodo v ospredju način dela, produktivnost, zdravje, vitalnost in predvsem sposobnost umika v samoto in biti sam s seboj.

Mrki, so še posebej močne lunine mene, to so obdobja čiščenj in preobrazbe, ter posledično sprememb.

Mrki v poletju 2019

Drugi del sezone mrkov v letu 2019 se začenja 2. julija, ko bomo imeli popolni Sončev mrk na 10. stopinji raka v 6. polju in v opoziciji z retrogradnim Saturnom v kozorogu. Čustveno bo zelo naporno, nestabilno, obremenjujoče, vse skupaj bodo podžigale in krepile dinamične povezave Merkurja, Marsa in Urana. Nemirno obdobje, polno nezadovoljstva in želje po uporu. Nevarnost naravnih nesreč in muhasto vreme.

Čez 14 dni, 16. julija, pa sledi delni Lunin mrk na 24. stopinji kozoroga, na osi 5/11 – družabno, kreativna os, os ljubezni in ter nenadejanih sprememb, ki so lahko tudi »odrešitev«. Lunacija se povezuje prek dinamičnih (neugodnih) aspektov z retrogradnim  Plutonom,  retrogradnim  Saturnom in retrogradnim Merkurjem in navkljub večjim orbisom, bomo čutili te vplive. Veliko nerazumevanja, kontriranja za vsako ceno, obujanja starih zamer, ter neugodna in neustrezna komunikacija. Bolj malo bo ostalo za ljubezen in ustvarjalnost, želja po osvobajanju bo močna, a težko izvedljiva.

Kaj vsakemu od nas prinese tokratni mrk, pa je odvisno od tega, kaj ima na 10. stopinji raka in na opozitni ali nasprotni točki 10 stopinja kozoroga pri Sončevem mrku in kaj na 24. stopinji kozoroga in njeni opozitni točki na 24. stopinji raka – kateri planet, katero življenjsko področje. Znamenji kozorog in rak nas nezavedno vlečeta v karmične zgodbe, nedokončane lekcije naših življenj, v obujanje družinskih zadev, v soočenje z vsem, kar so nam nedokončano podarili naši predniki.

Zadnji mrk v letu 2019 bo konec decembra, dan po božiču, letni sončev mrk na 4. stopinji kozoroga v 1. polju. Harmonično se bo povezoval z Jupitrom in Uranom. Priložnost za zadnji popravni izpit v letu 2019 in za trdno načrtovanje leta 2020, za uvajanje novosti ali dokončno udejanjanje sprememb.

IMATE MORDA VPRAŠANJE ?