Oktober, mesec sprememb in preporoda

ASTROLOŠKA DOGAJANJA V LETOŠNJEM OKTOBRU

Oktober, ki slovi kot mesec ali čas  globokih transformacij in sprememb, bo letos astrološko zanimiv in dinamičen mesec. Glavnina retrogradnih planetov, ki so nam po svoje usmerjali poletje, natančneje rečeno so nas vlekli nazaj v staro, preživeto, a na žalost še ne predelano in osvojeno, se bo končno premaknila v direktno gibanje.

S karmičnega vidika je bilo to naporno obdobje, ko so stvari velikokrat uhajale iz pod nadzora, vsakič, ko smo se upirali, ko nismo želeli razumeti ali sprejeti dejstev.

In zagotovo se takoj poraja vprašanje, v kaj so nas potiskali retrogradni planeti, res da oddaljeni, a njihov vpliv smo lahko občutili kot delovanje višje sile.

Katere teme so se nam vrstile v tem poletju, kje so bili poudarki našega delovanja in kaj smo končno osvojili, absolvirali? Jaz osebno sem imela zelo dinamično, na trenutke travmatično poletje, od poškodb do globokih spoznanj in uvidov znotraj različnih odnosov.

Oktober začenjamo z upadajočo Luno v levu.

Prvi pomembnejši astrološki dogodek je 06.10.2021mlada Luna, zanimiva konjunkcija Sonca in Lune na 13. stopinji tehtnice. Mlaju, času novih začetkov se pridružita še Mars na isti stopinji in malce bolj oddaljen Merkur, tudi v znamenju tehtnice. Celotno združbo osebnih planetov preizkuša retrogradni Uran v biku, sicer se aspekt že razhaja, a vpliv bo močan. Kaj se nam obeta, kaj nam prinaša nov lunarni mesec – vprašanja odnosov, nenadejane spremembe znotraj njih, presenečenja. Težavno, saj sta Sonce in Mars v zanju neustreznem znamenju, kar se lahko manifestira kot upad energije in vitalnosti zaradi prevelikih naprezanj, trdoglavega vztrajanj, … Piko na i znotraj povezave doda še retrogradni Merkur, ki je v zračnem znamenju tako racionalen, nekako omejen, ko stavi vse na razum in popolnoma pozabi ali celo zanika čustveno plat, pa ga njegovo retrogradnost neprestano vleče stran od razuma.

Konec dneva, 06.10.2021 se bo Pluton,  prvi izmed retrogradne sprege v letošnjem poletju( Jupiter, Saturn, Uran, Neptun, Pluton in od 26.09. tudi Merkur)obrnil v direktno gibanje. Najbolj oddaljen in najbolj počasen planet, a ima največji in najgloblji vpliv. V svoji retrogradni poti od 27.04.2021 pa do 6.10. 2021 je prehodil le 2 stopinji, od 26 do 24 kozoroga. Kjerkoli smo ga gostili, tam kjer imamo znamenje kozoroga v rojstni karti okoli 25. stopinje, so se nam zagotovo dogajale najgloblje spremembe ali največje izgube. Razmislite?

07.10.2021- Venera vladarica odnosov, ljubezni, financ, lastne vrednosti, pa tudi  vladarica zadnje mlade Lune iz škorpijona prestopi v optimističnega strelca in vsaj malce razbremeni naporne odnose, mi pa postanemo bolj optimistični, na trenutke bolj popustljivi in manj pikolovski.

08.10.2021 se egsaktno povežeta Sonce in Mars( širše sta se že povezala v dnevu ob mladi Luni, ko je Mars podpihoval nemočno Sonce). To je šolski primer, kako ima konjunkcija( povezava ali poravnava) z malefičnim planetom, negativni pomen. Dva pomembna osebna planeta, še posebej v moških kartah, oslabljena in nemočna, spodbujata eden drugega, za ceno lastnih izgub.

09.10.2021 – Sonce se v konjunkciji poveže z retrogradnim Merkurjem, okrepita eden drugega, mi pa razumsko in intuitivno sprejemamo sporočila, morda odkrivamo odgovore in usmeritve. Meditacija bo teh dnevih odlično orodje za vzpostavljanje ravnovesja, za prepoznavanje sporočil.

11.10.2021 se Saturn, kot drugi retrogradni planet obrne v direktno gibanje v znamenju vodnarja. Od konca letošnjega maja nas je veliki učitelj preizkušal, delal revizijo opravljenega in nagrajeval dokončano. Smo znali, smo zmogli ali spet ponavljamo nedovršeno, nedorečeno, morda nerazumljeno, a že velikokrat ponovljeno. Prvi korak je zavedanje in ozaveščanje vzorcev, ki se nam dogajajo. Karma, karma, karma…
KARMA

18.10.2021 se Saturnu in Plutonu v direktnem gibanju pridruži še Jupiter, planet širitve, pa tudi optimizma in zaščite, a ne vedno. Svojo tokratno retrogradnost je začenjal v ribah in jo zaključil v vodnarju. Veliko dobrega smo si obetali, a bolj malo dobili v letošnjem poletju.

19.10.2021 še Merkur prestopi v direktno gibanje in s tem zaključi s svojo letošnjo retrogradnostjo, kjer je bil od 26.09.2021. Še vedno je počasen, še vedno je na »senčni poti, tako počakamo z novostmi do začetka novembra.

20.10.2021 se dovrši polna Luna, Luna v znamenj ognjenega ovna in Sonce v zračni tehtnici. Nobeden ni močan, pa si zato še intenzivneje kljubujeta. Svoje dodaja Mars, ki podpira, a žal neustrezno, Sonce in vznemirja Luno( vprašanje na mestu – vznemirja oba?. A to še ni najhuje, Pluton je vzel vajeti v svoje roke in se v fokusu T kvadrata hkrati zoperstavil Soncu in Luni. Če se ne moreta sama dogovoriti, bo pa po moje naslednjih 14. dni, si misli Pluton. Naporna polna Luna, tokrat še intenzivnejši spopad med zavedanjem o sebi znotraj številnih relacij ali odnosov. Kje je moje mesto, kaj izgubljam znotraj odnosov, pa čeprav si jih želim, včasih celo ne morem živeti brez njih.

23.10.2021 Sonce zapusti znamenje tehtnice in prestopi v znamenje škorpijona. Jesen je na vrhuncu in z njo čas sprememb, preporoda in transformacij( kot jih že v poletju ne bi bilo dovolj). Čas, ko mora marsikaj »umreti«, da bi se kasneje lahko ponovno rodila. Škorpijon vlada 8. hiši naravnega horoskopa, hiši kjer se upravlja z najintenzivnejšimi energijami našega zemeljskega življenja, hiša kjer je opisana naša smrt in ponovno rojstvo, pa tudi seksualni akt, kot spoj moškega in ženskega principa in trenutek spočetja, začetka novega življenja. Veliki jesenski horoskop za sončeva znamenja

30.10.2021 Mars prestopi v znamenje škorpijona, kjer pa se za razliko od Sonca odlično počuti. Tukaj je veliko močnejši in vztrajnejši kot v znamenju ovna, tukaj ima izredno močan seksapil, nam pa se končno povrne vsaj nekaj tako potrebne energije. A seveda ne za vse enako, še najbolje za vodne in zemeljske Marse, z izjemo Marsa v biku.

31.10.2021 prvi praznični dan, ki pa je bil praznik že v poganskih časih. To je čas na pol poti med jesenskim enakonočjem in zimskim solsticijem, to je čas zavedanja o minljivosti in smrti, je obdobje najtemnejših dni v letu. V naši kulturi počastimo spomin na mrtve in se na ta način zavedamo zemeljske minljivosti. O komercialnih praznikih pa nič, mi niso blizu, še celo so mi odveč, so zgolj prazniki trgovcev z novci.

 
IMATE MORDA VPRAŠANJE ?