Pogosta vprašanja

1. Kaj je hipnoza

Hipnoza je metoda samozdravljenja in naravno stanje naše zavesti. S pomočjo hipnoze komuniciramo z našo podzavestjo in s sugestijami menjamo obstoječe zapise v podzavesti z novimi, boljšimi in ustreznejšimi. Tako opuščamo stare, neželene navade in razvade. Odpravljamo strahove, fobije in tesnobo, izboljšujemo samopodobo, gradimo samozavest in še mnogo drugega.

Nikakor, hipnoza je popolnoma naravno stanje zavesti, ki ga doživljamo večkrat dnevno, a se ga ne zavedamo. Vsaka hipnoza je pravzaprav samohipnoza. To stanje doživimo vsakokrat, ko nas pritegne zanimiv film, knjiga ali reklama, takrat, ko »pademo« v dogajanje, ko poslušamo zanimiv govor politika, učitelja ali kakšne druge osebe, pa tudi kadar se razjezimo. Otroci večino svojega budnega dneva preživijo v hipnotičnem stanju.

Naš um sestavljajo zavestni del, podzavestni del in nezavedni del. Področje hipnoterapije je podzavest, kjer so shranjene vse informacije, vsi zapisi. Podzavest je neokrnjen, nedotaknjen del našega uma. S terapevtom vstopate s pomočjo hipnoze v področje podzavesti, nato pa sprejemate ciljane sugestije za zamenjavo obstoječih zapisov z novimi, boljšimi in ustreznejšimi za vas. Pomembno je, da ste odločeni nekaj spremeniti v svojem življenju, hipnoza pa vam pomaga, da laže pridete do cilja. Pomembni ste vi in vaša odločenost.

Zelo prijetno, kot v globoki meditaciji, saj smo telesno in mentalno popolnoma sproščeni, v našem telesu in umu nam je prijetno in udobno. Na nek način smo osvobojeni.

Da, vsakdo, ki si to iskreno želi, ki ima določena pričakovanja. Vsakdo, ki zaupa in sodeluje s hipnoterapevtom. Največji problem hipnoze in samohipnoze je strah pred hipnozo.

Iz hipnoze oziroma iz hipnotičnega stanja lahko izstopite kadarkoli želite. Hipnoza je aktivno stanje vašega uma. V tem stanju uma se nam okrepijo čutila in zaznave, poveča se pretok krvi, iz hipnoze pa lahko izstopite kadarkoli želite. Večji problem je ohranjanje hipnotičnega stanja kot pa izhod iz njega.

Ne, to je stanje globoke fizične in mentalne sprostitve, je budno stanje, kjer se ves čas zavedamo sebe in svoje okolice, in v vsakem trenutku lahko izstopimo iz hipnoze.

Ne prav veliko: željo, pričakovanja in nekaj časa.

S pomočjo hipnoze, tako da preskočimo kritični faktor, ki je kot nekakšen mejnik med zavestjo in podzavestjo.

Hipnoterapija je uporaba hipnoze v terapevtske namene.

Načeloma se dela z vsakim posameznikom posebej, na treh srečanjih, možne pa so tudi skupinske delavnice. Prvo srečanje poteka približno dve uri, na njem pa vas seznanim s hipnozo in hipnoterapijo na splošno, z njenim potekom in odgovorim na vsa morebitna vprašanja. Skupaj si zastaviva cilje, nato pa se lotiva konkretnega dela. Najprej vas popeljem v stanje telesne sproščenosti, pozneje še v stanje mentalne sproščenosti. Nato sledi podoživljanje prijetnega preteklega dogodka iz otroštva, da preverim sposobnost vaše vizualizacije. Če lepo sledite in dosegate hipnotično stanje, vam že lahko posredujem prvo sugestijo.
Drugo srečanje sledi čez teden dni, pogovoriva se o učinkih hipnoze na vaše življenje, kako ste se počutili v preteklem tednu, kje ste imeli težave, predvsem pa kako napredujete pri doseganju cilja. Če ste odločeni, če sprejemate sugestije in mi sledite, je napredek viden ali celo dosežen že v prvem tednu. Nato sledi hipnoza, poglabljava hipnotično stanje, posredovanje sugestij in zaključek terapije.
Naslednji obisk sledi čez mesec dni. V tem času sem vam kot terapevt na voljo za katerakoli vprašanja po telefonu. Če na prvem srečanju ne morete doseči hipnotičnega stanja, se o tem pogovoriva, poiščeva morebitne razloge za to in skupaj sprejmeva odločitev o nadaljevanju sodelovanja. Lahko se dogovoriva za naslednji teden ali pa šele čez nekaj tednov, ko boste pripravljeni. Če je prvi poskus neuspešen, je obisk brezplačen.

Na številnih področjih v življenju, kjer želimo spremeniti ali trajno odpraviti določene razvade in navade, na primer kajenje ali grizenja nohtov. Hipnoza nam nudi uspešno podporo pri povečanju samozavesti, izboljšanju spomina, povečanju koncentracije, pri izboljšanju samopodobe, samodiscipline in še mnogo drugega. Uspešna je pri odpravljanju stresa, doseganju globokih meditativnih stanj in obvladovanju bolečine. Pomaga nam, da smo bolj osredotočeni na delo ali študij, da bolj kakovostno izrabljamo svoj čas. Preprosto nam poveča fokus.

Seveda, zelo smo uspešni na tem področju, saj je delovno področje hipnoze – podzavestni del našega uma, kjer so spravljeni vsi neokrnjeni in nespremenjeni zapisi ter vse informacije naših življenj, posledično tudi vzrok za strahove in fobije.

Načeloma ni razlik med ljudmi, če ste opravili s strahom pred hipnozo ter imate željo in cilj.

Ne, na žalost ali srečo. Sprejemate samo tisto, kar si želite, kar je v okviru vaših moralnih in etičnih norm, ničesar ne sprejemate proti svoji volji.

Pri številnih težavah in tegobah vsakdanjega življenja, tako na telesnem in mentalnem kot na emotivnem področju.

Odlične rezultate dosegamo pri odpravljanju in kontroli stresa, pri vseh vrstah odvisnosti, pri težavah hranjenja, pri odpravljanju kajenja. S pomočjo hipnoze izboljšamo samozavest, samopodobo, odpravimo zadrego, tremo in neodločnost. Lažje dosegamo zastavljene cilje v osebnem in poslovnem življenju. Uspešno se uporablja pri delu s športniki, dijaki in študenti, skratka na vseh življenjskih področjih, kjer želimo karkoli odpraviti, spremeniti, izboljšati ali nadgraditi.

Motiv, cilj in premagan strah pred hipnozo. Uspeh hipnoze je popolnoma odvisen od vas, če si resnično želite sprememb, če vas ni strah sprememb in hipnoze. Hipnoza je oblika samozdravljenja in popolnoma naravno stanje, jaz pa vam samo pomagam pri vstopu v to stanje, pozneje pa vas naučim samohipnoze, da boste sami vstopali v to stanje.

Popolnoma enako kot hipnoza, le da sami vstopate v hipnotično stanje brez hipnoterapevta, s pomočjo določenega gesla, to geslo pa je lahko določen gib, izbrana beseda ali izbrana vizualizacija. Vsaka hipnoza je pravzaprav samo hipnoza. Prvič vstopate v hipnotično stanje s pomočjo terapevta, ki vam preko sugestije preda geslo za samohipnozo. Samohipnoza je odlična podpora oziroma dopolnilo hipnozi, nadaljevanje terapevtskega dela doma, saj jo lahko uporabljamo kjerkoli in kadarkoli brez prisotnosti terapevta. Osnovno načelo hipnoterapije je Compounding oziroma nadgrajevanje, saj vsaka naslednja sugestija okrepi predhodno, druga ojača prvo, tretja drugo, četrta tretjo …

Seveda, če želite, se lahko povrnete v katerikoli dogodek sedanjega ali preteklega življenja. Regresija je eno od najzanimivejših in najuporabnejših področij terapevtskega dela in ključ za rešitev številnih težav.

Zakaj pa ne? Seveda. Vsaka nova stvar, vsako novo izkustvo nas obogati. Lahko vas popeljem v globoko sproščujoče stanje, lahko se sprehodiva skozi dogodke preteklih življenj ali pa vas naučim samohipnoze, da boste sami vstopali v hipnotično stanje, se sproščali in regenerirali.

Osebam z osebnostnimi motnjami, s shizofrenijo ali z bipolarno motnjo. Njim priporočam in svetujem obisk psihiatra ali kliničnega psihologa. Enako ne priporočam hipnoterapije ljudem, ki so odvisni od psihoaktivnih snovi.

Veliko, izboljša se nam kakovost življenja, življenje spet obvladujemo mi in ne življenje nas.