POTICE IN PRAZNIKI, stres ali veselje?

POTICA, KI TI VEDNO USPE, recept moje prijateljice Tanje.

Sestavine:

  • 60 dkg bele moke
  • 12 dkg kvasa
  • 7 jajc – 3 cela jajca in 4 rumenjake
  • 10 dkg sladkorja
  • 1 vanilij sladkor
  • 1 žlička soli
  • 250 g masla (zavitek)
  • malo ruma – zamašek od steklenice ali 1 velika žlica.

Testo:

Prvo zmešaš suhe sestavine z maslom, nato dodaš razžvrkljana jajca in na koncu raztopljen kvas v 1 dl hladnega mleka in rum.

Nadev:

  • 50 do 60dkg zmletih orehov, od tega prihrani dve pesti suhih, da potreseš po mokrem nadevu.
  • 10 dkg namočenih rozin
  • malo soli
  • 35 dkg sladkorja
  • 1 dcl ruma
  • 125 g raztopljenega masla
  • sneg 4 stepenih beljakov.

Testo dobro in hitro pregneti( na roke ali v multipraktiku), ne dodajaj dodatne moke. Če je testo zelo lepljivo, dodaj malce olja na roke( jaz uporabljam rokavice)in gneti dalje z rokami, največ 5 minut.

Ko postane testo voljno, gladko in se ne prijema več rok, ga razdelimo na dva enaka dela. Če imate radi več testa, pa razvaljajte celotno količino na enkrat.

Jaz valjam na silikonski podlagi, ki jo  malce pomokam in razvaljam testo do debeline 0,3 do 0,5 cm. To zadostuje za 2 štruklja, enega spečem v okroglem pekaču, drugega pa v navadnem modelu.

Nadev naj bo vedno hladen in primerno mazljiv. Namažemo testo, ga zvijemo, odrežemo krajčke in štruklje damo v pekač, ki ga predhodno namastimo, sama uporabljam peki papir.

Nato imaš dve možnosti:

A. Vzhajaš čez noč v hladilniku:

  • Potico prebodeš, da lažje vzhaja in modele s potico postaviš za 12 ur v hladilnik ali čez noč na hladno in jih nato pred peko premažeš s stepenim jajcem.
  • Peči začneš v hladni pečici in uravnaš temperaturo na 100 stopinj, za pol ure. Čez pol ure uravnaš temperaturo na 160 stopinj( odvisno od tvoje pečice lahko tudi na 180 stopinj). Pokriješ potice s peki papirjem in nadaljuješ s peko na višji temperaturi še naslednje pol ure. Po pretečenem časi prebodeš pečene potice z iglo in če igla ostane čista, je potica pečena. Počakaš, da se potica malce ohladi in jo nato zvrneš iz pekača.

B. Vzhajaš takoj v pečici:

  • Ta način je povsem moj in sem še malce skrajšala čas peke.
  • Potico oziroma štrukelj prebodeš z iglo, da lažje vzhaja in jo daš takoj v hladno pečico, a temperaturo uravnaš na 30 stopinj, za 30 minut, da vzhaja. Vzhajano testo premažeš s stepenim jajcem, ki naj bo ogreto na sobno temperaturo, da potica ne doživi temperaturni šok in pade skupaj(katastrofa, bi rekla moja mama). Nato dvigneš temperaturo na 100 stopinj za 30 minut, in nato povečaš na 160 stopinj(ali več, odvisno od tvoje pečice, moje peče kot nora že pri 160. stopinjah) in pečeš še naslednje pol ure. Na koncu preveriš s pletilko, kot v prvem primeru.

Uspeh zajamčen. V šali dodam, da sem s tem receptom izničila družinske vzorce, ko je peka potice predstavljala stres in izredne razmere.

Potica je drugačna, kot klasična potica, testo je bolj krhko, a tudi nič manj  okusno. Najboljša je prvi dan. Jaz jo včasih zamrznem za kakšen dan, da se sestavine lepo prepojijo in postane še sočnejša in okusnejša.