SR(E)ČNI DAN II – sobota 2.december 2017

LJUBEZEN JE EDINA STVAR, KI SPODBUJA MOČ MISLI IN USTVARJALNOST, TISTO NEKAJ, KAR NAS OČIŠČUJE IN OSVOBAJA – Paolo Coelho

O MENI

 • SEM OČE TREH OTROK IN DEDEK PETIM VNUKOM (pwt)

Pri vzgoji svojih otrok sem naletel na podobne težave kot jih imajo starši v sedanjem času, vendar sva z ženo uspela pri vzgoji vnesti pravo mero samozaupanja, da so lahko dosegli željene cilje.

 • HIPNOTERAPEVT, SLEEPTALK SVETOVALEC, EFT IZVAJALEC

Znanje s področja hipnoze in hipnoterapije sem pridobil na ameriški šoli hipnoterapijeOHTC(certifikat Ameriške zveze hipnoterapevtov –National Board of Hypnosis). Sem polnopravni članZdruženja ameriških hipnoterapevtov. Udeležujem se srečanj, delavnic in konferenc s področja hipnoze in hipnoterapije doma in v tujini.

Kot SleepTalk svetovalec sem se učil in še vedno sodelujem z ustanoviteljico procesa Johane Goulding in učiteljico procesa SleepTalk Cherly Elman, snahinjo legendarnega hipnoterapevta Dava Elmana, po katerem ima naše društvo tudi ime.

EFT- ja ali Tapkanja po domače pa sem se učil pri naši priznani tapkalki Piki Rainar in znanje z veseljem prenašam ljudem, saj verjamem, da je to izvrstna oblika samopomoči pri velikih težavah, ki nas pestijo v življenju

Delo z ljudmi je moje poslanstvo in strast. Že v svoji mladosti sem začutil da imam poseben čut za sočloveka. Izzivi in preizkušnje v svojem zasebnem življenju, mi pomagajo, da lažje razumem in se poistovetim s stranko, in posledično lažje vzpostavim medsebojno zaupanje.

 • PREDAN ŠPORTNIK (pwt)

Trenutno sem še vaditelj plavanja in skrbim za to, da preko plavanja vnesem pravi pristop do ukvarjanja s športom. Svoje izkušnje prenašam, na mlade športnike ter jim pomagam da dosežejo ali celo presežejo svoje cilje.

 • PREHRANSKI SVETOVALEC (pwt)

Kot certificiran prehranski svetovalec, skrbim za zdrave smernice prehranjevanja tako pri otrocih kot pri starejših.

(AFP SLO)

STRAH IN LJUBEZEN

Strah in ljubezen sta najmočnejši čustvi. Eden ali drugi narekuje naše odločitve in določa kako se bo odvijala naša življenjska pot. Tisti ki jih usmerja strah, ne morejo biti samozavestni, in dosegajo cilje s pomočjo agresivnega vedenja.

Torej, strah je neposredno povezan z pomanjkanjem ljubezni.

Na drugi strani, ljubezen, da ravno nasprotne rezultate. Z vnašanjem ljubezni na dnevni ravni, otroku dajemo vedeti, da lahko premaga vse izzive ali težave. Pomembno je tudi, da se kot starši zavedamo, kako oz. na kakšen način izrazimo ljubezen do svojega otroka.

Zavedati se moramo, da je dejanje tisto, kar mi kot starši ne odobravamo ali sprejemamo in ne otrok.

Sleeptalk za otroke, posega v družino kot celico naše družbe, in s tem poseže tudi v ostali dve kategoriji – individualnem dejavniku in dejavniku okolja.

PRIMERI, KJER BI LAHKO METODA SLEEPTALK POMAGALA

JE VAŠ OTROK:

 • hiperaktiven,
 • razburjen in eksploziven,
 • anksiozen (tesnoba, trema, napetost, strah, zaskrbljenost, itd.),
 • prepirljiv z brati/sestrami ali agresiven do drugih.

IMA:

 • težave s spanjem (nočne more, močenje postelje, itd.),
 • slabe navade (grizenje nohtov, škrtanje z zobmi),
 • zdravstvene težave (astma, kožni izpuščaji, itd.),
 • splošno pomanjkanje samozavesti,
 • težave pri učenju,
 • težave zaradi ločevanja staršev,
 • druge težave v domačem okolju,
 • pomanjkane izražanja potencialov, za katere veste da jih ima.

Čeprav vaš otrok nima nobene od zgoraj naštetih  težav, vi pa mu želite zagotoviti da se počuti ljubljenega ter varnega, da postane bolj samozavesten, da bo odraščal z vsemi pravimi prepričanji ter  bo verjael vase in bo njegovo življenje ustvarjalno, potem je SleepTalkR tudi za vas.

SLEEPTALK

O POSTOPKU

 • Je namenjen vsem staršem, ki želijo, da njihov otrok ali otroci dosežejo svoj potencial

Ta postopek je namenjen vsem staršem, ki želijo, da njihov otrok ali otroci dosežejo svoj potencial, ne glede na to kakšen bo. Namenjen je tako otrokom s težavami, kot tudi brez njih. Z drugimi besedami, namenjen je vašemu otroku.

 • Gre za krepitev otokovega uma s pomočjo pozitivnega razmišljanja

Gre za krepitev otokovega uma s pomočjo pozitivnega razmišljanja, tako da damo otroku najlepše darilo: odnos do sreče, samozavesti in samopodobe. Ne glede na vse, so LJUBLJENI IN LJUBEZNIVI

 • Pri otrocih starih med 1 in 1,5 letom do  časa pubertete (med 10 in 14 letom)

Postopek je primarno najbolj efektiven pri otrocih starih med 1 in 1,5 letom do  časa pubertete, kar je normalno med 10 in 14 letom, odvisno od njihove individualne zrelosti. Postopek pa se načelno lahko uporablja pri otrocih vseh starosti.

Ko se otroci razvijajo pridobijo sposobnost sprejemanja odločitev zgolj na podlagi njihove sprejete struktur prepričanj. S tem ko razvijejo svoja prepričanja, razvijejo tudi svojo zavesto kritično analizo. Dokazano je, da se efektivnost postopka po obdobju pubertete zmanjša, ko otrok preide v obdobje adolescence in se zavestna kritična analiza okrepi.

Če se otrok spopada z intelektualnimi, čustvenimi/vedenjskimi težavami ali motnjami, bo za spremembo potreben daljši postopek, ki je neposredno  vezan na posameznika. Postopek bo učinkovit tudi po obdobju pubertete.

 • Je čudovit in enostaven 2-3 minutni postopek, ki ga starši izvajajo z otrokom doma, ko otrok zaspi.

Je čudovit in enostaven 2-3 minutni postopek, ki ga starši izvajajo z otrokom doma, ko otrok zaspi.Proces v starših vzbudi še bolj ljubeč občutek do otroka in jim omogoča prevzeti kontrolo nad otrokovim vedenjem. Spremembe in mirnost, ki jo ustvarja se odraža v celi družini.

 • Je popolnoma varen, etičen in ima pozitivne učinke.

Če starši pravilno sledijo navodilom je popolnoma varen, etičen in ima pozitivne učinke.

ROJSTVO POSTOPKA

 • · Rojstvo Jonine hčere Michelle

Leta 1966 se je rodila Joanina hči Michelle in je bila nekako “drugačna”. Začela se je spraševati:”Kaj je narobe z Michelle?”, ”Zakaj se ne odziva kot ostali otroci njenih let?”. Minilo je pet let in še vedno si je prizadevala najti pojasnilo za Michellino ”drugačnost”. Pričela se je spopadati še z mišljenjem strokovnjakov, da je ona Michellin edini problem in da z Michelle ni nič narobe, kar skrbno starševstvo ne bi moglo rešiti. Občutek nezmožnostii in obupa je bil neznanski.Ko so pri Michelle sčasoma diagnosticirali cerebralno paralizo, z inteligenčnim kvocientom 45, čustveno nestabilnost in okvaro govora zaradi dispraksije grla, se je utapljala v čustveni zmedi. Nenadoma šok, ogorčenost, jeza in na koncu vseeno olajšanje.Vsa ta leta, ko je poskušala biti boljša mama, z občutkom krivde in nevednostjo kako ravnati drugače, je spoznala, da ni sama ustvarila tega groznega problema za hči in da obstaja način za obvladovanje njenega stanja.

 • · Iskanje rešitve v alternativnih metodah

Sanje, da bo hči našla srečo in živela neodvisno življenje, so postale njena obsesija. Sanjala je, da Michelle hodi, govori in teče … da živi polno in srečno življenje ter najde srečo v zakonu.Postopek, ki ga je razvila in je kazal rezultate, je bil mogoč tudi zaradi pomoči njenih dveh mentorjev: Michelleininega očima, njenega mož Jima, ki je strastno verjel v moč in ustvarjalnost uma in Emile Coue-a avtorja knjige Avtosugestija. Načrtovala in raziskovala je alternativne metode in sčasoma aktivirala najstarejši zakon uma:

 • »Če si lahko predstavljate … lahko  postanete.«

Postopek, ki ga je izpopolnila v dveh letih, je bil tako preprost pa vseeno tako dinamičen, da je spremenil njihova življenja in pomaga številnim družinam po vsem svetu.

Michelle je še vedno imela samo 45 inteligenčnega kvocienta in še vedno se je spopadala s telesno okvaro celebralne paralize in dispraksije. Vseeno pa je, kot rezultat postopka, ki so ga poimenovali Goulding SleepTalk za otroke, v podzavesti  imela globoko prepričanje da je brezpogojno ljubljena in da ima srečno življenje. Njeno prepričanje, da je »dobro«, da je življenje srečno ne glede na individualne okoliščine, je postalo temelj Michelleinega sveta. Prepričanje ”rada se imam in tudi ti si OK” je postalo vodilo za njeno podzavest, Michelle je razvila pozitiven ”vredu sem” odnos, ki je nikoli ne pusti na cedilu.

Starši in zdravstveni delavci imenujejo ta proces “močan program za samopomoč”. Podpirajo ga, ker deluje.

3. MNENJA TUJIH STROKOVNJAKOV

Dr. Eileen Feeney – Zdravnik in  psihiater

“Sem zdravnik in psihiater. Postopek Sleeptalk za otroke uporabljam že zadnjih 24 let. Je varen, učinkovit in zelo dragocen postopek.Močno verjamem v verodostojnost te terapije. Procesa učim tudi druge zdravnike in na akademskih srečanjih predstavljam študije primerov, ki so bili uspešno zaključeni.

Dr. Janet Hall – psiholog

“SleepTalk® je neprecenljiva pomoč družinam in terapevtom pri izboljšanju družinskega odnosa in in osebne rastii. Program je enostaven, nenavaden in ga je mogoče enostavno prilagoditi vsem otrokom in družinskim okoliščinam.”

Profesor Ian E. Brighthope – sodelavec Australasian College of Food and Environmental Medicine

“Postopek Goulding je smiselno praktičen in enostaven, za sledenje načinu sporočanja pomembnih sporočil podzavestnemu umu. Ta proces bi morali uporabiti vsi starši, vzgojitelji in zdravstveni delavci ter da bi postala praksa  sprejeta pri obvladovanju vseh motenj, v katerih ima um pomembno vlogo. ”

Jeff Berger – psiholog svetovalec

Uporabljam principe procesa Goulding SleepTalk® v svoji praksi kot psiholog in usposobljam tudi druge, Ne dvomim, da je to dragoceno orodje pri delu z otroki na številnih ravneh z izzivi življenje, ki ga lahko občasno doživijo. ”

PODLAGA POSTOPKA IN NAČIN DELA

 • Naša podzavest je bazen naših prepričanj

Da bi razumeli postopek Goulding SleepTalk za otroke, je pomembno, da imamo tudi nekaj predznanja o tem, kako delujejo naše misli.

Naša podzavest deluje zelo dobesedno, na podlagi informacij ki jih je shranila. Naša podzavest ne misli ali vrednoti. V resnici je samo bazen naših prepričanj, ki smo jih pobrali na naši življenski poti. Mnoga že zelo zgodaj.

Da bi podzavest sprejela ali zavrnila sugestijo in da bi ta postala del naše strukture prepričanja, mora biti najprej ovrednotena. Sprejeta ali zavrnjena je preko strukture prepričanja, ki deluje na ravni globoke podzavesti naših misli.

 • · Strah ali ljubezen

Če je strah osnova temeljne strukture prepričanja, bodo odločitve, ki jih bo sprejela zavest, odražale ta prepričanja. SleepTalkR za otroke je postopek, ki otroku omogoča sprejetje pozitivnih sugestij, ki nadomestijo negativno prepričanje »nisem vredu«.

 • Zaobidemo zavest

Med spanjem ko zavest počiva in sanja, ima podzavest še vedno raven zavedanja, ki niha med frekvencami možganskih valov: alfa, teta in delta. Medtem, ko otrok spi, sugeriramo pozitivne misli direktno v njegovo podzavest, v ustrezno frekvenco možganskih valov in tako zaobidemo negativno zavest. Z neprekinjenim ponavljanjem pozitivnih sporočil sčasoma postajajo močnejša od negativnih sugestij.

S tem postopkom se predhodne resnične negativne sugestije ali prepričanja ne vmešavajo v sprejetje novih, pozitivnih sugestij..

 • · Postopek zgornjega pokrivala

Zakaj postopek Goulding SleepTalk za otroke deluje. Skrivnost je v postopku zgornjega pokrivala.

 • Med spanjem zavest počiva in sanja, podzavest pa ima vedno še raven zavesti. Nekako tako, kot da bi imela podzavest anteno. Imenuje se Reticular Activating System (RAS). Je kot antena naše podzavesti.
 • Z otrokovo podzavestjo komunicirate preko antene.  Da bi bil postopek Goulding SleepTalk uspešen, moramo obvezno vključiti ustrezne frekvence možganskega valovanja spečega otroka.Z drugimi besedami, odstranimo  zgornje pokrivalo – zavestni del vašega otroka.Postopek Goulding SleepTalk za otroke omogoča, da neposredno komuniciramo z otrokovo podzavestjo in se izognemo zavesti, ki je pod vplivom številnih negativnih prepričanj.
 • Na tej točki je vse kar poveste otroku zelo pomembno. Sugestije, ki jih povemo otroku, so bile raziskane in dokazane  v zadnjih 40-ih letih. Najbolj koristne in učinkovite so pri krepitvi ljubezni, samopodobe in generaciji rezultatov, ki se kažejo skozi mocne in pozitivne temelje prepričanj.
 • Pozitivne fraze, so sprejete brez premisleka in morebitne zavrnitve. Zasidrajo se pri predhodno sprejetih negativnih prepričanjih v podzavesti vašega otroka.
 • Po končanem postopku otroka vrnemo v normalni spanec. Zgornje pokrivalo postavilmo nazaj. Sčasoma pozitivne fraze pričnejo dominirati nad negativnimi prepričanji, Otrok dobiva pozitivna prepričanja v sebe in svet.
 • Način dela

Začetek postopka je moje prvo srečanje s starši, kjer starši dobijo vse potrebne napotke in znanje za izvajanje temeljnega procesa SleepTalk. Ob stalnem spremljanju sprememb pri otroku sta predvideni še dve srečanji s starši, kjer pa pričnemo delovati na željene spremembe že bolj usmerjeno. Moja skupna pot s starši tako traja 6-9 mesecev, ko imajo starši že dovolj znanja da samostojno nadaljujejo.

5. UČINKI METODE SLEEPTALK

POZITIVNI UČINKI ZA VAŠEGA OTROKA:

 • povečana samozavest in odločnost,
 • zmožnost doseganja ciljev in osredotočenosti na cilj,
 • boljše zdravje in počutje,
 • vedenjske spremembe,
 • sprememba navad (močenje postelje, grizenje nohtov, nespečnost, hiperaktivnost, itd.),
 • boljše počutje v šoli,
 • boljša koncentracija in pozornost,
 • izboljšanje medsebojnih odnosov,
 • zaupanje vase (NE – nadlegovanjem, drogam, pritisku vrstnikov, ustrahovanju).

POZITIVNI UČINKI ZA VAŠO DRUŽINO:

 • srečno domače okolje,
 • izboljšana komunikacija,
 • manjša napetost v odnosih in manj prepirov,
 • manj rivalstva med otroki

REFERENCE V PRAKSI

Sleeptalk- kako je »spremenil« naše življenje:

Ko sem slišala za metodo sleeptalk, sem bila sprva nekoliko zadržana . V resnici najini trije otroci niso imeli večjih vidnih težav. Sem in tja kakšen izbruh jeze, nezadovoljstva, skratka stvari, ki sovpadajo z odraščanjem. Metode sem se tako rekoč lotila bolj ali manj iz »ferbca«.

Danes, po štirih  mesecih izvajanja sleeptalk metode lahko rečem, da je bila to ena boljših stvari, ki sem jih kadarkoli naredila za svoje otroke oziroma za celotno družinsko atmosfero.

Otroci so postali mirnejši, spore rešujejo na precej bolj miren način, postali so samozavestnejši.  Pozornosti ne iščejo z takšnimi in drugačnimi izbruhi, kreganjem. Precej bolj so povezani med seboj. Pogovori znotraj družine so ljubeči.  Spremenil se je tudi moj odnos do otrok. Naj sem še tako utrujena od službe, vsakdanjega stresa , me stvari ne spravijo iz tira. Tudi z možem sva se še bolj zbližala. Kot družina smo postali še bolj povezani in bolj pristni.

Mama treh zlatih sončkov

Nad Sleeptalk-om sva navdušena, saj so se pozitivne spremembe, ki jih ta proces obeta, pri najinih otrocih resnično pokazale že po nekaj dnevih izvajanja. Sleeptalk izvajava dva meseca. Otroci so v tem času postali še veliko bolj ljubeči do naju, pa tudi med seboj so bolj povezani. V naši družini je bila ena izmed težav tudi umirjanje otrok zvečer in odhod v posteljo. Otroci so bili nemirni, vstajali so iz postelj in so potrebovali dolgo časa, da so zaspali. Po približno enem tednu izvajanja Sleeptalk-a so se otroci začeli umirjati in zdaj veliko hitreje zaspijo. Eden od otrok je imel velike težave z odhajanjem v vrtec. Vrtec je sovražil in tam tudi ni imel prijateljev. Tudi tukaj se je pokazala velika sprememba. Sedaj ni nobene težave z odhajanjem v vrtec, tam pa je postal tudi bolj družaben in že omenja tudi prijatelje. Otroci so postali tudi bolj samozavestni, še posebej je to opazno pri hčerki, ki je bila prej v tem pogledu precej zadržana. Spremembe na bolje pa se kažejo tudi pri opuščanju nekaterih razvad.

Sleeptalk resnično priporočava vsem staršem. Zahteva sicer vztrajnost, vendar pa so rezultati izjemni.

Starša štirih otrok

Kot izjavlja ena od vzgojiteljic v vrtcu:

Najveckrat se v skupini srecujem z nemirnimi otroki.

Mislim, da vecina tezav izhaja od doma, locitve, kreganje in tako otrok s svojim vedenjem zbuja pozornost. Veliko otrok tudi grize, eni to pocnejo najprej zaradi rasti zob potem pa je to zopet lahko obramba, ker se drugače ne znajo branit ali pa zbujanje pozornosti.

Pri enem od  dečkov pa mislim, da gre za zbujanje pozornosti, ker v vrtcu nima toliko pozornosti kot jo ima doma, ker se mama ukvarja le z njim in v tem da grize in tepe otroke ne vidi nič narobe.

Potem je pa se en primer dečka, ki je popolnoma nazadoval in je postal zasanjan, nezainterisiran, to pa se je zacelo dogajati ko sta starša začela delati od jutra do večera in je otrok v varstvu pri babicah in dedkih.

Vsi primeri so za starost 3 leta.

Ali bi lahko na že prej slišano o postopku SleepTalk, takim družinam lahko pomagam.

IMATE MORDA VPRAŠANJE ?